9 November 2010

Review : ADOBE PHOTOSHOP CS5 EXTENDED

Share


Review : ADOBE PHOTOSHOP CS5 EXTENDED

Mukadimah..
Terkini, umum tahu Photoshop CS5 extended telah diperkenalkan. dengan lahirnya produk baru ini maka secara automatik teknologi2 canggih akan teraplikasi bersama, auto. dirangkumkan disini antara fungsi menarik adalah melaksanakan ciri-ciri yang membantu dalam selection, painting, dan fotografi high dynamic range (HDR), serta fungsi baru yang berkait rapat dengan digital prestidigitation yang belum pernah kita lihat sepanjang hidup diatas muka bumi. Photoshop CS5 mungkin sesuatu yang sama bagi sesetengah pengguna berbanding produk2 Adobe sebelum2 ini, tapi versi baru ini adalah sangat luar biasa, mudah digunakan, dan keajaiban baru di setiap produknya menunjukkan Adobe tidak pernah berubah dalam mengepalai penerokaan / memperkenalkan teknologi – teklonogi baru.


Pro..
Banyak upgrade yang membantu alat-alat utama. Ada tambahan fungsi - fungsi kecil tapi sangat berguna dan mengujakan. Content-Aware yang menakjubkan & bermanfaat secara sedar atau tidak sedar.

Cons..
Mahal.

Bottom Line..
Adobe CS5 extended telah membuktikan bahawa Adobe extended CS5 adalah perisian editor imej yang tidak tertandingi, malah akan melakukan apa yang sudah sedia baik bahkan lebih baik, bahkan lebih ajaib gamaknya.


Antara fungsi yang terbina..
- Fotoflexer
- Picnik
- 3D Image Commander 2.20
- Windows Live Photo Gallery 2011
- Paint.net v3.5.5
- Adobe Camera Raw 6 plug-in
- HDR Pro
- Brush Mixer
- Puppet Warp


Sedikit Sebanyak fungsi..
Antara fungsi baru adalah mengimport file dari kamera dengan sistematik dengan pelbagai cara & kaedah. Adobe Camera Raw 6 plug-in menyokong lebih dari 275 model kamera, dan menawarkan advanced editing tools untuk menghilangkan noise, juga menawarkan effects baru (seperti vignettes and grains), dan mempertajam pada peringkat awal proses. Manakala Lens Correction filter pun telah diupdate, boleh memilih samaada mahu melakukan secara manual mahupun auto. Anda juga boleh menggunakan Lens Profile Creator untuk menetapkan senario yang disetkan secara automatik dalam memperbaiki geometric distortion, chromatic aberration, dan vignetting. Tool HDR Pro berfungsi dalam memudahkan proses -tweak over-dan underexposed imej, mengikut selera anda & kawan2.

Jika mahu lebih kreatif, Gunakan function Brush Mixer dengan cara menggunakan mouse (atau Wacom tablet) dalam merealisasikan kesan paintbrush sereal real mayat, dan panel Warna boleh diedjas untuk memasukkan beberapa warna pada hujung paintbrush sekalirap, maka blendlah dengan apa yang sudah ada di "kanvas" anda pada setiap peringkat dryness atau wetness, sampai cantik & art. Puppet Warp pula boleh "rebend" bahagian dari suatu gambar sekitar setiap paksi yang anda pilih, yang dapat menghilangkan extra layer yang tidak cantik dan adjust mengikut kesesuaian..

Penutup
belilah yang original, kerana ia akan menyokong industri antarabangsa. malah memeriahkan ekonomi kapitalis secara mencanak canak dan penoh variasi.

Penutup II
tiada sebaranga makna lain selain daripada mereviewkan sesuatu yang mengujakan diri sendiri. jika ada makna laen mungkin pemikiran saudara & saudari yang terlalu sukar difahami atau abstrak jika tidak silap saya. :)

by: apil hyer

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...