6 Ogos 2010

Filem / Cerita : Iljimae

Share


Filem / cerita : Iljimae (Hangul: 일지매, Hanja: 一枝 梅, The Phantom Thief)
Genre : Drama bersiri ~ korea

mukadimah...
Iljimae (Hangul: 일지매, Hanja: 一枝 梅; Il-Ji-Mae: The Phantom Thief) adalah siaran drama Korea dari Mei hingga Julai 2008 di SBS. Idea asal cerita adalah berdasarkan komik oleh Ko Woo Yung.

Produser drama bersiri Iljimae adalah Lee Yong Suk. plot ini berbeza dari komik asal kerana pihak produksi tidak boleh mendapatkan hakcipta untuk jalan cerita. ini kerana Hakcipta awal2 lagi sudah diberikan kepada MBC yang juga akan menyiarkan versi lain MBS Iljimae pada awal 2009.

Meskipun dihasilkan sebagai siri televisyen, Il ji mae sebenarnya telah difilemkan oleh Iljimae MBC TV pada tahun 1993, dan Choi Su Jong bermain dia dalam versi moden pada tahun 1990


kata aku..
cerita ni aku perap dekat setahun. aku tk tengok2 pun. aku beli berdasarkan rating peminat yg tinggi kt internet. bile da beli. cite ni punye latar tahun membuatkan aku langsung tk berminat untuk mencuba tengok walau sekali. aku rasa tertipu. terus aku fikir orang korea kot yg vote cite2 yg mcm dress up ala2 tradisi korea. ak terkesima bengang sekejap. aku berkira-kira untuk tukar cd tersebut tanpa mencoba. aku cuba sorokkan dibalik timbunan cd serpihan, supaya bengang hilang. nak tukar mcm xbole kot. aku rasa dekat setahun lebih aku perap. akhirnya aku paksakan diri. aku paksakan teoram ingin mencoba. aku rangka skim belum coba belom tahu. sikap tersebut agak aneh bagi aku.. dan akhirnya aku coba, dan aku pun mula menonton.

terus aku suke, jalan cerita yang sangat terharu. membiar telinga terngiang-ngiang alunan OST. penceritaan yang teliti. kesedihan bkn kerana perangai jahat watak antogonis yg belebih-lebih spt kebiasaan drama produksi malaysia. sedih kerana ia satu sambungan plot2 yg terkesan. ia suatu jalan dan rona kehidupan. lakonan semulajadi. syahdu. nak tahu ape yg cube aku maksudkan. tengok la sendiri..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...