22 Mei 2010

SALUTE DGN TINDAKAN SENDIRI

Share
Bab 1
Keperluan atau Kehendak?

Walaupun hidup dekat puluh tahun kat ats muka bumi ni, aku masih samar tentang 2 perkra ni. yg mane harus didahulukan. keperluan atau kehendak? aku rasa kehendak pun adalah satu keperluan. dan mungkin jugak keperluan satu kehendak. aku nak kupas sikit maksud keperluan dan khndak mngikut teoram pitagoras.

Kite bermula dengan keperluan. 'perlu' adalah akar kepada ayat keperluan. jadi 'perlu' bermaksud sesuatu perkra yang wajib ada. contoh seperti : kita perlu berhati-hati (menunjukkan kita {wajib ada} untuk berhati-hati) agak kmpleks gak. membuatkan aku merapu-rapu sekejap. hurm. ape pun yang aku merepek ni. aku harap korang phm. ktidakfahaman mengenainya, mnjadikn anda susuk yg gagal. penat gak la pegi sekolah bertahun tapi benak bukan main. argh. kite simpulkan kat sini keperluan adalah sesuatu perkara yang mustahak & penting. paham? mnjadikan maksud kperluan adalah sesuatu yang penting dan mustahak.

Bagi maksud kehendak pulak. melalui tekstur ayatnya. didapati akar kepada ayatnya adalah 'hendak'. 'hendak' bermaksud mahu, 'mahu' adalah pmahaman tntg keinginan. sesuatu ayat yang direct tanpa selindung. saya mahu itu, saya hendak ini. mennjukkan kata 'kehendak' adalah sesuatu yang berunsurkn nafu-nafsi. sesuatu yang sgt kritikal yg sgt berkait rapat dengan nfsu.

Setelah cube memahami kedua ayat tersebut. didadapati bhwa keperluan bermkna penting dan mustahak. manakala khendak pulak bermaksud keinginan yng penuh nafsu. kite teruskan ke bab


Bab 2
Kereta Kene Tarik..

Citenya bermula begini. padal awal bulan dalam 3 bulan lepas yakni tepat sehari lepas dapat gaji. aku ditawarkn satu material yang tersangat rare untuk dimiliki. malah material tersebut tersangat aku inginkan. ia adalah gitar fender made in USA. harga jngan tanye. sebab aku takut akn merosakkan harga pasaran sedunia atau melanggar akta harga kawalan. xtau nape die nk jual dengan harge yang pasti meruntun jiwa inginku. tp yg ak agk pasti member aku dengan personaiti mat pet tersebut terlalu terdesak ingin menggunakan duit. aku tanpa segan silu malah sedikit riak telah berjaya merosakkan jadual berkala tentang definisi 'keperluan dan kehendak' tanpa kompromi. dalam kes ini, perlu aku nyatakan. aku dalam keadaan terdesak gak mcm mat pet tu, aku dalam dilemma. oleh kerana masalah pngurusan kewangan yg mmbelengu kbelakangan ini. dimana aku hanya boleh pilih satu dari dua. iaitu mebayar ansuran kereta atau membeli material yang rare mahupun cool. dimana kewangan ak tdk mmbenarkn utk ak melakukan transaksi utk 2 pkare tsebut rentak. xde bajet. dalam keadaan tersepit dan terdesak ini pun aku cube mencipta satu teori penyedap hati. dimana aku berteori bahawa peluang untuk aku mendapatkan bende rare tu hanya datang sekali sdangkan bayar ansuran kete tiap2 bulan pun aku bayar. jadi bayar ansuran kereta bukan seuatu yang rare dan cool kerana dah menjadi budaya bulanan aku untuk perkara tersebut. jadi kire2 audit aku telah menyetujui untuk bende yang lbh rare. hahaha. hati aku gembira, riang ria sbb dapat bnde yg aku inginkn. yay!

Hari terus berlalu. kegirangan tentang dpat mmbeli brg rare tlh semkin mnguncup. tiada ape yg nk dgembirakan. bende dah beli, dah godek smpai nk ranap. nk gmbire ape lg. sehinggalah sebulan blalu. pd satu ptg yg syhdu. satu jntera berat ala2 lori towing. bkn ala2. mmg lori towing. kompom. dari atas opis aku dpt memerhati. aku perasan ade 2 orang yg terperuk dlm lori. sorang jejaka boroi dgn muke tk terurus, compang camping. sorang lagi muke ganas bdn sedap dgn riak muke mcm mintak tapak. dlm sudut phatian ak brader2 tsebut bkulit hitam manis, bernahu saskrit atau tamil xsilap. belum smpat habis aku mganalisa, mngutuk, mengata dan pelbagai lagi brder2 tersebut dgn aksi imunisasi cube melakukan beberape cubaan menyelit sesuatu pd kedua tayar belkang kete aku. ala2 tarik kete ar. bkn ala2. mmg dorang dlm proses menarik kereta aku. aku kaget. terpacak.terkejot. terpaku. adakah itu kereta aku? kenapakah mereka terlalu selambe? kenapa kereta aku? dan apa salah aku? adakh aku perlu gmbira? kenape india minat dalam karier tarik kereta? beberapa pesoalan berlegar kencang dalam kotak fikirku.

Langkah aku mule mencari tanah. smbil berlari anak menuruni tangge. bgegas mencari pntu belakang. trus aku mnerpa kearah brader tsebut. tnpa blengah soalan pertame yg terpacul 'kenapa kereta aku ditarik?' tnpa berlngah jugak brader yg bmuke bengis dn meminta-minta muke ditapak tersebut mnunjukkn surat tarik dari bank. mmg satu tndkan yg sgt meminta-minta (tapak). ttp dlm keadaan geram aku harus rasional. kenape perlu ssuate pkare tjadi tnpe bsebab. otak aku mule meliar mencari pautan2 yg bsangkut paut. ak tidak mahu keadaan mnjadi sukar krn kereta mmg mnjadi suatu keperluan & wajib utk aku bg mengkhatamkn aktiviti harian dgn licinye. utk bgerak dr st tmpt ke st tmpt. oh tidak, ia psti akn myukarkn hidup aku kemudian.

Aku cube mnterjemah. ak cube mncari punce. memahami bhwa jika surat tarik bank sudah keluar. ini menunjukkan ada masalah tentang kewangan. mnunjukkn wang yg aku bayar tk smpai ke sasaran. ini mnunjukkan pihak pengurusan bank menghadapi mslah kewgan yg tegar. ketirisan. rasuah. Xamanah. Xcekap. Xjujur. sehingga sanggup menggelapkan wang ansuran kereta aku yg tk seberapa. argh..

meliar aku cube mencari salah org laen. ak cube myakinkan yg aku bkn pesalah. sdgkn aku sedar sesedar sedarnye yg aku telah menggunakan wang ansuran tsebut untk mmbeli gitar fender made in USA, brg yg ak banggekn rare dan cool. teori aku telah salah. teori aku yg beranggapan bhwa membyar asuran kereta bukanlah seuatu yang rare mhupn cool adalah satu teori paling gagal dlm sejarah manusia. ak mule bputik-ptik percaya bahwasanya mebayar ansuran kereta adlah ssuatu yg tersangat 'rare dan cool'. dr situ ak mule tidak megambil enteng tntang keseimbagan 'kperluan dan kehendak'. dimana aku teguh percaye keperluan adalah sesuatu yang rare dan cool sgt.sgt.sesangat.. itu perasaan aku keitka ini,

Lepas 5 jam kemudian. lepas aku smpai kerumah. Lepas berang hilang. Lepas amarah reda. Lepas aku lupe. Dan lbh2 lagi lepas dapat melihat, membelek, menggodek & menggoreng gitar Fender made in USA aku yg cantik terletak atas dakapan. Jiwa tenang yg klimaks berbaur–baur dokma dinamik blegar deras di segenap daerah otakku. Aku mula merasakannye, aku mula merasakannye, aku mula lemas dalam kepuasan. aku mula salute dgn tindakan sendiri. Mencari masalah dan memilki barang yg diidam-idamkan juga jauh lebih rare dari semua pekara diatas. Tk kisah lah ape pun. aku mempertahankan tindakan aku. Aku ttp tegas dengan tindakan aku..

2 ulasan:

xboodarkx berkata...

hahhaa
nice

hyer greveieor berkata...

tq2. biaselah tu masalh
hidup tnpa masalah tk mncabar..
hahaha

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...